Brouwerij

Brouwerij1De brouwerij wordt gerund door 2 vrienden met een gezamenlijke passie voor mooie bieren.

In de brouwerij staat momenteel een installatie van 50 liter voor het perfectioneren van bestaande en ontwikkelen van nieuwe soorten. Dit is voldoende voor de benodigde smaak- en evolutietesten en het houden van kleinschalige proefsessies. Voor de benodigde capaciteit om het bier op de markt te brengen zijn we de eerste 4 jaar huurbrouwers geweest, om ons in de capaciteit bij te staan. De eerste batches zijn gemaakt in de installatie van De Veluwse Heidebrouwerij. Vanwege het succes zagen we ons snel genoodzaakt de capaciteit te verdubbelen en hebben in 'de naeckte brouwers' een goede partner gevonden. 

Wij maakten daar gebruik van de installatie en brouwden hierin zelf onze bieren. Zo kunnen we met recht zeggen dat de bieren van Brouwerij BorrelNoot hoogstpersoonlijk zijn gebrouwen door de bierbrouwers uit Woerden.

Begonnen met een budget voor 1 brouwsel van 500 liter, begin 2014, was dit inmiddels gegroeid naar een capaciteit van 4000 liter in 2015 en 7000 liter in 2016. Eind 2017 konden we vanuit eigen middelen een 300 liter installatie aanschaffen en kunnen met trots zeggen dat we per 2018 een zelfstandige, onafhankelijke brouwerij zijn.


Hoe het begon

Tijdens een jaarlijks terugkerende wandelvakantie langs het strand zaten we, zoals regelmatig, op een terras te genieten van het uitzicht over onze prachtige Noordzee, onder het genot van een biertje. Een beetje mijmerend lieten we onze gedachten de vrije loop en bedachten dat het moment nog mooier zou kunnen zijn als we er zouden zitten met een eigen biertje. Het bleef niet bij een idee.
Thuisgekomen zochten we op internet hoe we zelf bier konden maken.

Zoals vele amateurbrouwers zijn we toen begonnen met de afmaak-versies, een soort instant bier. Wel lekker, maar niet geheel wat we hadden bedacht. We wilden een geheel eigen bier met een eigen smaak creëren en zijn in 2008 gestart met de aanschaf, verzamelen en het zelf vervaardigen van de benodigde gereedschappen en apparatuur. De eerste keer was een hoekje in de garage vrijgemaakt waar op schragen 'de installatie' werd opgebouwd. Dit was eenmalig. Al snel was in de schuur een hoek vrijgemaakt. Zo kon, als er weer een brouwdag was gepland, de installatie naar voren worden getrokken en konden we direct aan de slag. In het schuurtje is al menig biertje uit de ketel getoverd. Zo is het assortiment gestaag uitgebreid met onder andere een Amberbier, Witbier, IPA, Dubbelbock en natuurlijk een Blond bier. Inmiddels is er een mobiele brouwtafel gemaakt zodat we bij mooi weer buiten kunnen brouwen en bij regenachtig weer gewoon binnen.

Brouwerij2Onze zelfgebrouwde bieren vielen bij vrienden en kennissen (bijna) altijd goed in de smaak. Over smaak valt immers te twisten, dus niet iedereen vindt elke biersoort even lekker. Aangezien wij van mening zijn dat vrienden en bekenden niet echt een objectieve mening hebben besloten we om mee te doen met het jaarlijks ONK (Open Nederlands Kampioenschap). Daar worden de bieren door ervaren en getrainde keurmeesters vakkundig beoordeeld. Toen ook hier de uitslag steeds positief bleek, besloten we dat we deze lekkere en goede bieren niet alleen voor onszelf en vrienden en bekenden moesten houden. We moeten het op de markt zetten!

En toen was het zover! Op 11 december 2013 om 14.15 uur hebben we Brouwerij BorrelNoot geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en zijn we officieel bierbrouwers (toch wel een klein beetje een jongensdroom). Ons bier is voor iedereen (boven de 18 jaar) verkrijgbaar. Nu kan dus iedereen zowel thuis als op het terras en bij een goede maaltijd van ons bier genieten.

Brouwerij3